Cizrnu z plechovky uvaříte raz dva: Tipy a triky

Jak Dlouho Vařit Cizrnu Z Plechovky

Proč vařit cizrnu z plechovky

Cizrna z plechovky je skvělý pomocník v kuchyni, ale i tak se vyplatí ji po otevření tepelně upravit. Proč? Především kvůli chuti a struktuře. Cizrna z konzervy může mít mírně plechovou pachuť a být příliš měkká. Krátkým povařením se zbavíte nežádoucí pachuti a cizrna získá příjemnější texturu. Navíc tepelná úprava pomůže zničit případné bakterie, které se mohly do konzervy dostat.

Jak dlouho vařit cizrnu z plechovky? Záleží na vašich preferencích a receptu. Obecně platí, že stačí 5-10 minut v hrnci s vroucí vodou. Pokud chcete cizrnu použít do salátu, stačí ji propláchnout studenou vodou a nechat okapat. Pro přípravu pomazánek, polévek nebo kari ji vařte déle, klidně i 20 minut, aby byla krásně měkká.

A jak na to? Jednoduše! Sceďte cizrnu z plechovky a propláchněte ji pod tekoucí vodou. Poté ji vložte do hrnce, zalijte vodou tak, aby byla ponořená, a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte požadovanou dobu. Hotovou cizrnu slijte a použite dle libosti. Nebojte se experimentovat s kořením a bylinkami, které dodají cizrně další chuťový rozměr.

Oplachování a scezování

Cizrna z plechovky je skvělý pomocník v kuchyni, protože šetří čas a námahu. Před vařením je ale důležité ji správně opláchnout a scedit, abyste se zbavili přebytečné soli a tekutiny, ve které byla naložená. Ta by mohla ovlivnit chuť vašeho jídla.

Nejprve plechovku s cizrnou otevřete a obsah vylijte do cedníku s jemnými oky. Cizrnu propláchněte pod tekoucí studenou vodou, dokud nebude voda čirá. Jemně cizrnu v cedníku promíchejte, aby se propláchla rovnoměrně. Nechte cizrnu v cedníku několik minut okapat, aby se zbavila přebytečné vody. Pokud spěcháte, můžete cizrnu rozprostřít na čistou utěrku a osušit.

Teď je cizrna připravená k dalšímu použití. Můžete ji přidat do salátů, polévek, pomazánek nebo ji použít jako základ pro hummus.

Cizrna z plechovky je již uvařená, stačí ji jen prohřát v připraveném pokrmu nebo použít za studena.

Eliška Dvořáková

V hrnci na sporáku

Cizrna z plechovky je skvělý pomocník v kuchyni, protože je už uvařená a připravená k použití. Pokud ji ale chcete použít v teplých pokrmech, je dobré ji prohřát. Stačí ji scedit, propláchnout studenou vodou a přidat do hrnce s vaším oblíbeným pokrmem. Cizrna se prohřeje a nasákne chutě ostatních ingrediencí.

Doba ohřevu cizrny z plechovky záleží na množství a na tom, jak moc je studená. Obvykle stačí 5-10 minut na mírném ohni. Pokud chcete cizrnu měkčí, můžete ji vařit déle, ale pozor, aby se nerozvařila.

jak dlouho vařit cizrnu z plechovky

Cizrnu z plechovky můžete přidat do polévek, omáček, salátů, pomazánek nebo z ní připravit chutné hlavní jídlo. Fantazii se meze nekladou!

V mikrovlnné troubě

Cizrna z plechovky je skvělý způsob, jak si pochutnat na tomto zdravém luštěninovém zázraku bez zdlouhavého namáčení a vaření. Pokud spěcháte, mikrovlnná trouba je váš nejlepší přítel.

Slijte cizrnu a propláchněte ji pod studenou vodou. Vložte ji do misky vhodné do mikrovlnky a zalijte vodou tak, aby byla cizrna ponořená. Přikryjte misku pokličkou nebo talířem vhodným do mikrovlnky. Zahřívejte na vysoký výkon po dobu 2-3 minut, nebo dokud není cizrna horká. Doba ohřevu se může lišit v závislosti na výkonu vaší mikrovlnky, proto je dobré cizrnu po prvních 2 minutách zkontrolovat a v případě potřeby ohřívat po kratších intervalech.

Po ohřátí slijte přebytečnou vodu a osušte cizrnu papírovou utěrkou. Nyní je připravena k použití do vašich oblíbených receptů, ať už se jedná o saláty, pomazánky, polévky nebo hlavní jídla.

Tipy pro dochucení

Cizrna z plechovky je skvělým pomocníkem v kuchyni, protože je už uvařená a připravená k použití. Pro dosažení nejlepší chuti a textury ji ale doporučujeme krátce ohřát nebo opéct. Cizrnu slijte a propláchněte pod tekoucí vodou. Pro jemnější chuť ji můžete krátce povařit v osolené vodě, asi 5 minut. Pokud chcete cizrnu křupavou, rozložte ji na plech vyložený pečicím papírem a pokapejte olivovým olejem, solí a pepřem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 15-20 minut, dokud nezíská zlatohnědou barvu.

Způsob vaření Doba vaření
Cizrna z plechovky (již uvařená) Není třeba vařit, pouze prohřát (5-10 minut)
Sušená cizrna (namočená) 45-60 minut

Dochucení cizrny z plechovky je snadné a nabízí nekonečné možnosti. Pro slané pokrmy se hodí bylinky jako tymián, rozmarýn, oregano nebo petržel. Skvěle chutná i s česnekem, římským kmínem, paprikou nebo chilli. Pro svěží chuť přidejte citronovou šťávu a kůru. Cizrnu z plechovky můžete použít do salátů, polévek, pomazánek, kari, hummusu nebo ji přidat do zeleninových směsí.

Nápady na použití

Cizrna z plechovky je skvělý způsob, jak si ušetřit čas v kuchyni. Je už uvařená, takže ji stačí jen ohřát a můžete ji přidat do nejrůznějších jídel.

Potřebujete rychlou večeři? Přidejte cizrnu do salátu, polévky nebo k těstovinám. Skvěle se hodí i do kari, chilli con carne nebo zeleninových směsí. Cizrnu z plechovky můžete také rozmixovat na hummus, pomazánku nebo ji přidat do pomazánky z tofu.

jak dlouho vařit cizrnu z plechovky

Pokud máte rádi křupavé pochoutky, zkuste cizrnu z plechovky opéct v troubě s kořením. Vznikne vám tak zdravá a chutná alternativa chipsů. Fantazii se meze nekladou, experimentujte a objevujte nové recepty s cizrnou z plechovky!