Párování jídla a piva polahodí Vaše chuťové pohárky
V dnešní době můžete ochutnat nejrůznější druhy piv. Zamysleli jste se ale někdy nad tím, jak vypadá takové párování jídla a piva? Například u bílého nebo červeného vína je naprosto zřejmé, k jakému pokrmu byste ho měli připíjet. Něco podobného funguje také u piva. Musíte pouze vědět, co čím zapíjet.
Stupňovitost mnohé prozradí
Párování jídla a piva je do určité míry individuální záležitostí. To ovšem nic nemění na tom, že se Vám následující řádky stanou určitou pomůckou při kombinování pokrmů a piva. Použít můžete například pravidlo stupňovitosti. Čím více stupňů pivo má, tím těžší pokrm byste měli jíst. Z logiky věci pak vyplývá, že u méně stupňového piva jsou ideální lehká jídla.
Párování jídla a piva pod drobnohledem
Když se zahledíte do historie piva zjistíte, že tento zlatavý mok je využíván také v přímé kombinaci s jídlem. To znamená, že se používá přímo při vaření. Typickým příkladem jsou buřty na pivě. My se však budeme věnovat párování jídla a piva z pohledu dvou samostatných částí. Více informací se dozvíte z níže prezentovaných otázek a odpovědí.
Tmavá piva jsou ideální ke sladkým dezertům. Kombinace s kávovou příchutí je nezaměnitelná. Polotmavý ležák naopak připíjejte k boloňským špagetám nebo k pokrmům z rajčat.
Silně chmelené speciály si dávejte v okamžiku, kdy si objednáte nebo připravíte těžší jídla. Platí to především u masitých pokrmů.
Tento druh piva je ideální především v kombinaci s českou klasikou. Typickým příkladem je pečené maso nebo guláš.
Je to například Brown Ale vhodný k vepřové pečení a roastbeefu. Takový Porter si objednejte spíše ke sladkému. A Pale Ale 12 %? Ten je skvělý pro zapíjení sýrů.
Nejlepší bude s rybími pokrmy.
Publikováno: 26. 08. 2021
Kategorie: pivo