Utopenec – Jednoduchá pochoutka, k pivu jako dělaná

Vynikající dobrota k pivu, ale také praktický vyprošťovák po divoké noci. To je utopenec, na kterém si pochutná dozajista každý. Na první pohled velice jednoduchý pokrm, jehož příprava není ničím složitým. Jediné, co musíte vydržet je čas zrání a uležení. Naložení utopenci jsou pak doslova k nakousnutí.

Ingredience na utopence

Pokud Vás láká dát si utopence, nemusíte kvůli tomu chodit do hospody. V následující tabulce Vám prozradíme, jaké ingredience budete na přípravu tohoto jídla potřebovat. Jisti si buďte v tom, že náklady na vaření budou skutečně minimální.

SurovinaMnožství
Špekáčky2 kg
Voda0,75 l
Cibule800 g
Ocet0,5 l
Pepř16 kuliček
Nové koření16 kuliček
Feferonky8 ks
Suroviny pro přípravu jednoduchého utopence.

Pokrm zvaný utopenec si pochopitelně žádá ještě další suroviny primárně určené pro dochucení. Je to ocet a také špetka soli. Nic víc potřebovat nebudete.

Utopenec a jeho podrobná příprava

Abyste se dopracovali k vynikajícím nakládaným utopencům, připravte si nejprve sklenici, v níž budete tuto pivní pochutinu uschovávat. Špekáčky si nakrájejte podle vlastních potřeb. Někdo je krájí na půlku, jiný zase na čtvrtiny nebo tlustší kolečka. Záleží pouze na Vás. To samé proveďte i s cibulí, jíž jemně nakrájíte. Oboje následně začněte vkládat střídavě do sklenice, aby se Vám toho tam vešlo co nejvíce a jednotlivé ingredience byly natěsno.

Následně si povařte roztok důležitý pro utopence. Smíchejte vodu, ocet, všechny druhy koření a feferonky. Doba vaření by měla být kolem deseti minut. Tento nálev byste měli nechat následně dostatečně vychladnout. Jen co k tomu dojde, zalijte jím obsah sklenice, v níž máte naskládané špekáčky a cibuli.

Teď přichází poměrně dlouhá fáze trpělivosti. Utopenec bude vynikající až po určité době odležení. Nechte ho odležet zhruba týden. Poté dostanou špekáčky tu správnou chuť a vy se můžete pustit do jejich konzumace. Přikusovat k nim můžete například čerstvý a křupavý chléb. Alfou a omegou je pochopitelně i volba samotných špekáčků. Snažte se vybírat buřty s tím největším obsahem masa.

Publikováno: 02. 09. 2021

Kategorie: Recepty

Autor: OndrejSpalek

Tagy: buřt | buřty | ingredience | jídlo | postup | příprava | recept | špekáček | špekáčky | utopenec