Nealkoholické pivo je nedílnou součástí pivní historie
Když se zahledíte do jakékoliv pivní statistiky zjistíte, že nealkoholické pivo v ní hraje celkem významnou roli. A není se čemu divit. Někteří mají rádi chuť piva, jen netouží po alkoholu. Tento druh nápoje lze definovat jako kvašený nápoj z obilného sladu, který však neobsahuje žádný alkohol, popřípadě jen ve velice malém množství.
Nealkoholické pivo a jeho historie
S prvními náznaky nealkoholických piv přišli v Německu a ve Švýcarsku. Hovořit lze o technologii zvané vakuová destilace. Co se týče České republiky tato piva se začala objevovat v sedmdesátých letech minulého století. Výsledkem výroby bylo Pito neboli pivo pro řidiče. Celková spotřeba tohoto piva se začala zvyšovat po roce 1989.
Co všechno byste měli vědět?
Podstatná bude například stupňovitost piva, respektive objemové množství alkoholu. To je označované jako dealcoholised. Hodnota alkoholu v takovém nápoji se pochybuje mezi 0,05 % až 0,5 %. Setkat se můžete i se zkráceným názvem nealko pivo. Pokud Vás nealkoholické pivo zajímá více, začtěte se do níže uvedených otázek a odpovědí.
V České republice je to určitě Radegast Birell, který spadá pod Plzeňský Prazdroj a.s. Ten má na trhu zastoupení vyšší jak 60 % oproti jiným značkám.
Jednu z metod představují nejrůznější typy destilace. Druhý výrobní proces spadá do kvašení sladiny, v níž je velice malé množství sacharidů.
Nealkoholické pivo vzniká buď osmózou nebo dialýzou. Každá z těchto variant odvádí alkohol z nápoje trochu odlišným způsobem.
Pro velkém rozmachu lze hovořit o 600 000 hektolitrech v roce 2009. Od roku 2000 jde v podstatě o pětinásobný nárůst.
V posledních letech jsou hodně oblíbené ochucené varianty. Ty už s klasickou lehce hořkou příchutí nemají tolik společného. Nabízí je spousta výrobců.
Publikováno: 29. 08. 2021
Kategorie: pivo