Polské pivo dobývá Česko: Dokáže konkurovat domácí klasice?

Polské Pivo

Polské pivo: Tradice a inovace

Pivo je v Polsku víc než jen nápoj, je to tradice spjatá s historií a kulturou. Od středověkých klášterů, kde mniši vařili pivo pro vlastní potřebu, až po dnešní rozmanitou scénu minipivovarů, Polsko se může pochlubit bohatou pivní kulturou. Zatímco ležáky jako Tyskie a Żywiec si udržují svou popularitu, stále více Poláků objevuje kouzlo svrchně kvašených piv, jako jsou IPA a APA. Minipivovary po celé zemi experimentují s chutěmi a přísadami, od medu a ovoce po bylinky a koření, a přinášejí na stůl vzrušující nové variace.

Styly polského piva

Pivovarnictví v Polsku má dlouhou a bohatou tradici. Poláci si potrpí na kvalitní a rozmanité pivo. Mezi nejoblíbenější styly patří ležáky, zejména světlý ležák (jasne pełne) s jemnou hořkostí a zlatavou barvou. Tmavší ležáky (ciemne) se vyznačují karamelovými a sladovými tóny. V posledních letech si oblibu získávají i svrchně kvašená piva, jako jsou IPA s výrazným chmelovým aroma a pšeničná piva s kořeněnými tóny.

Oblíbené polské pivovary

Polsko je pivní velmoc a pyšní se dlouhou a bohatou pivovarnickou tradicí. Mezi nejoblíbenější pivovary patří Kompania Piwowarska s pivy Tyskie a Lech, Grupa Żywiec s pivy Żywiec a Warka a Carlsberg Polska s pivy Carlsberg a Okocim. Tyto pivovary produkují širokou škálu piv, od lehkých ležáků po silnější piva typu IPA a APA. Kromě velkých pivovarů existuje v Polsku také mnoho malých a středních pivovarů, které vaří piva s originální chutí a vysokou kvalitou. Mezi pivní styly, které jsou v Polsku oblíbené, patří ležáky, pšeničná piva, IPA a stouty.

Párování piva s jídlem

Párování piva s jídlem je podobné, jako když k vínu hledáte tu pravou chuť. Nejde jen o to uhasit žízeň, ale užít si symfonii chutí. Světlé ležáky, jako je Pilsner Urquell, skvěle doplní lehčí jídla – kuřecí maso, saláty nebo ryby. Polotmavé pivo s karamelovými tóny si výborně rozumí s vepřovým masem a grilovanou zeleninou. Tmavá piva, například Guiness, báječně vyváží chuť hovězího masa a zvěřiny. A co sladká tečka? Řezané pivo s ovocnými tóny si zamilujete s jablečným štrúdlem nebo tvarohovými dezerty. Nebojte se experimentovat a objevovat nová spojení!

Polské pivní festivaly

Polsko je pivní ráj a nic tolik nepotvrzuje jako hojnost pivních festivalů. Od jara do podzimu ožívají polská města a vesnice vůní chmele a sladu. Ochutnat můžete klasické ležáky, svrchně kvašená piva i experimentální várky malých pivovarů. Mezi nejoblíbenější akce patří Festiwal Dobrego Piwa ve Wroclawi, Poznaňské pivní slavnosti nebo Krakowski Festiwal Piwa. Na festivalech nechybí ani bohatý doprovodný program – koncerty, workshopy a stánky s občerstvením. Ať už jste zkušený pivní znalec, nebo jen rádi objevujete nové chutě, polské pivní festivaly vás zaručeně nadchnou.

Publikováno: 06. 06. 2024

Kategorie: jídlo a pití

Autor: OndrejSpalek

Tagy: polské pivo