Typy restaurací – Poznejte všechna hostinská zařízení

Když se v dnešní době rozhodnete navštívit restauraci zjistíte, že máte poměrně dost na výběr. Existuje totiž přemíra hostinských zařízení. Se všemi typy restaurací Vás nyní podrobněji seznámíme v následujících řádcích. Sami si pak můžete vybrat, čemu ve výsledku dáte přednost. Hlavní dělení představují dvě kategorie.

  • Restaurace
  • Bary

Restaurace vs. bary

Dva základní typy restaurací nabízí trochu odlišné služby a sortiment. Restaurace jsou primárně zaměřeny na prodej pokrmů s možností zakoupení nápoje. Naopak je tomu u barů. V jejich případě je dominantní prodej nápojů a přidruženou službou je omezenější forma stravování. Zároveň se nabízí pestřejší možnosti společenského vyžití.

Typy restaurací pod drobnohledem

Nyní se pojďme na jednotlivé typy restaurací zaměřit trochu podrobněji. V následujících otázkách a odpovědích Vám přineseme nejenom výčet jednotlivých hostinských zařízení. Zároveň se zmíníme také o jejich základní charakteristice.

Jaké jsou typy restaurací?

Navštívit můžete nejenom klasickou restauraci, ale také jídelní restaurační vozy, pohostinství, samoobslužné restaurace, občerstvení v podobě kiosku, bufet nebo bistro. Výjimkou nejsou ani motoresty.

Co je to bufet?

Jedná se o hostinské zařízení, které má samoobslužný charakter. Narazit můžete na obsahově odlišné bufety, například rybí, vegetariánské a podobně. Jeho analogickou formou je bistro mající spíše fast food podobu.

Jaké jsou typy barů?

Základní rozdělení je na denní bary, noční bary, vinárny, výčepy piva, pivnice, hostince, kavárny, ale také espressa. Denní bar se následně dělí ještě na lobby bary, aperitiv bary, snack bary, pizzerie a grill bary.

Jak je charakterizován výčep piva?

Jedná se o bar, který je zaměřen primárně na prodej piva, o čemž mimochodem vypovídá jeho název. Výčep piva může fungovat samostatně, ale také jako součást jiného hostinského zařízení.

Jak jsou charakterizovány noční kluby?

Tato forma baru funguje primárně přes noc. Zaměřuje se na podávání nápojů a jen v omezené míře na pokrmy. Součástí takového hostinského zařízení je barový pult a taneční parket. Často v něm probíhají varietní představení.

Publikováno: 08. 09. 2021

Kategorie: Restaurace

Autor: OndrejSpalek

Tagy: bar | bary | bistro | bufet | kiosek | pivnice | restaurace | restaurační zařízení | typy restaurací | výčep piva